Jump to content
  • 1
lgoodkind

Hardscape alignment to roadway

Question

I cannot get a hardscape to align with the edge of a sloping roadway.  The help states it should align with "The top of the curb (if Curb Width or Curb Height is 0, this means the roadway’s uppermost surface at its edge)".  However it will only align in the horizontal plane and it does not align vertically.  Is this supposed to be possible? or does the tool assume all roadways are flat without slope? 

 

The hatching also does not work properly with this type of hardscape either.  Looks like some improvements were made but per usual this time of year - not quite ready for prime time.

Screen Shot 2020-10-23 at 1.00.58 PM.png

Edited by lgoodkind

Share this post


Link to post

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I've never used a roadway before but tried it + it worked fine. Obvious question but did you use an Aligned Slab Hardscape? You also need to set the datum on your slab to top of component.

1043590937_Screenshot2020-10-24at19_47_15.thumb.png.119d8a986a5d16ce3bb7542b0c66a8f8.png

1076502131_Screenshot2020-10-24at19_46_53.thumb.png.e5cffd76692c12f21d5b791a81cf6a42.png

246748026_Screenshot2020-10-24at19_47_36.thumb.png.ff726830ef9f2b51bbe91fba774d20f4.png

The texture going diagonally on the hardscape you can remedy in the O.I.P. render tab. For 'part' select 'main slab texture' then try different map type settings below until you get it looking the way it's meant to.

Share this post


Link to post
  • 0

Curious - doesn't work for me.  Main slab component is datum top , it is an aligned slab component.  The roadway has a rise of 2ft.  I've tried multiple ways in multiple files.  I am on a mac.  Will try the PC next.

Screen Shot 2020-10-24 at 8.08.12 PM.png

Screen Shot 2020-10-24 at 8.08.08 PM.png

Edited by lgoodkind

Share this post


Link to post
  • 0

I can't open your file - is it VW2021? I've not upgraded yet. But it sounds like what you're doing should work.

Are your hardscapes aligning to other things ok - massing models, other hardscapes, etc?

Does clicking 'Realign' in OIP have any effect?

Are your 'align with objects on [layer]' settings correct in OIP?

Here's my file:

TW roadway.vwx

 

Share this post


Link to post
  • 0

I've had a look at the Roadway, and notice that it is created as a Roadway (Custom Curb). I am not sure that this is supported with the aligned slab - but I will check.

Meanwhile, I replaced your roadway with a Roadway (Poly), and now the hardscape aligns. I also edited the components, and set the alignment to be the top of the component, so that the top of the hardscape grades to the top of the curb (kerb).

 

Hope that helps.

road-hardscape test.vwx

  • Like 1

Share this post


Link to post
  • 0

Tamsin,

 

Thank you for doing this.  I don't see anything written in the help about a custom curb not working so that should perhaps be noted somewhere. Is it possible to align hardscapes to roadway Tees and arcs?

Edited by lgoodkind

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...