Jump to content
Sign in to follow this  
Teresa Hull

RW Camera linked to Viewport Issues

Recommended Posts

1. Once I link a camera to a viewport, the camera no longer shows up in design layers nor in the Visualization Palate. The only way to access that camera seems to be via the viewport. I like to have a plan view that shows all my camera views, but it seems this is not possible.

2. Once the camera is linked to a viewport, there isn't a way to duplicate the camera (since it isn't available in the Visualization Palate, nor in a design layer).

3. If I duplicate the Viewport, the link to the RW Camera is apparently broken. Yet, in the Object Info Window, for "RW Camera:" it says "Yes". If I try to edit the camera, NOTHING HAPPENS. There is no way to change the view of the newly created Viewport.

Can anyone offer insight? What am I missing here?

Share this post


Link to post

Strange how this thread didn't gain any traction--I'm having the same problems, and it's a pain.

Also in my experience, the links between camera and viewport are broken often under normal circumstances--not just when I duplicate it.

Also, it is illogical that, after linking, a Camera should not show up in the Visualization Palette.

Hopefully this will be fixed soon.

Share this post


Link to post

When you create the Viewport from a Renderworks Camera, you do get a prompt asking if you wish to link the camera to the viewport. If you choose not to, the camera remains in the Visualization palette.

You can edit the camera by double-clicking the viewport and choosing Camera. I am not seeing the camera being lost when I duplicate the viewport though... I can duplicate a viewport and then edit the camera of each to show a different view.

Share this post


Link to post

Yes, I answer the prompt.

The broken link problem is intermittent, but I haven't yet identified cause-and-effect (if it exists).

Separately, wouldn't it make sense for linked cameras to still show up in the Visualization Palette?

Share this post


Link to post

One thing I've had problems with is cameras in a file imported from an earlier version of VW. Once I replaced the old camera with a fresh one and create a link from that, everything seems to work fine.

Kevin

Share this post


Link to post

While I solved one problem (see thread above) I confirm Teresa Drake's original post Item #3: when you duplicate a viewport, the link seems to be broken, even if it says "Yes" in the OIP.

Share this post


Link to post

Has anyone "cracked the code" on editing a viewport once the link to the camera has been broken?

Here's what I did:

1) Create Camera "A".

2) Create Viewport "A" from Camera's view.

3) Duplicate Viewports 3 times, giving me Viewports "B", "C" and "D".

4) Edit Camera View for Viewport "A".

5) From Camera Plan View, duplicate Camera "A" three times (in the new position), giving me Cameras "B", "C" and "D".

6) Exit Camera View.

Now I'd *like* to edit the Camera view for Viewports "B", "C" and "D", but I cannot. The PIO says the viewports are linked to cameras (Renderworks Camera: Yes). I cannot change the view at all. Double-clicking on the viewport opens the "Edit Viewport" dialogue box, but even with "Camera" selected, when I hit OK, nothing happens.

If I could, I'd link Viewports "B", "C" and "D" to the newly-duplicated Cameras "B", "C" and "D".

Seems like the only way to get a different view for those viewports will be to re-create them.

(The fun part is that there are actually 10 camera views, so 40 viewports.)

Anyone have any better ideas?

Edited by Teresa Drake

Share this post


Link to post

Maybe this should be more of a WISHLIST thing:

(1) More than one viewport should be able to be linked to a Camera.

(2) In the OIP for the Viewport, there should be a pull-down menu next to Renderworks Camera, which lists all the possible cameras the VP could be linked to.

(3) Cameras that are linked should still display on Design Layers, so the user can see what Cameras are where.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...