Jump to content
jpccrodrigues

Twinmotion Experience

Recommended Posts

Hi guys,

 

I'm making the trial to the Twinmotion 2020. It looks like a very powerful tool. With simple models, I can import directly the site model with the different textures, add trees, no problem. I'm now facing some problems with complex site models (please see the image). Do you have any idea of what I'm doing wrong? How you usually deal with this king of files?

 

Thanks!!!

doubt.JPG

tes1.JPG

Share this post


Link to post

I am not sure what is wrong for you,

the different Materials on the terrain ?

the Texture stretching along the contours ?

 

If the latter,

you can click on the UV Options.

(The Icon that looks like the top plan of a church or an unfolded box, left from Move Tool)

By default Twinmotion will use the UVW information provided from the import.

You could try tu use a standard Cubic Map Projection instead.

  • Like 1

Share this post


Link to post
16 minutes ago, zoomer said:

I am not sure what is wrong for you,

the different Materials on the terrain ?

the Texture stretching along the contours ?

 

If the latter,

you can click on the UV Options.

(The Icon that looks like the top plan of a church or an unfolded box, left from Move Tool)

By default Twinmotion will use the UVW information provided from the import.

You could try tu use a standard Cubic Map Projection instead.

The second chance yes, I'll give it a try and post the results. Thank you very much!! 

Share this post


Link to post
Posted (edited)
On 4/25/2020 at 11:27 AM, zoomer said:

I am not sure what is wrong for you,

the different Materials on the terrain ?

the Texture stretching along the contours ?

 

If the latter,

you can click on the UV Options.

(The Icon that looks like the top plan of a church or an unfolded box, left from Move Tool)

By default Twinmotion will use the UVW information provided from the import.

You could try tu use a standard Cubic Map Projection instead.

 

It was the UV yes, in in impot options I signed the "Fix UV/Texture" option, it worked out!!

Now, second doubt, if you can help out: We work with dense planting plans. Now we have two chances: place tree-by-tree and make some random plating for the rest or, and it would perfect, to use the "Replace Object" function. I'm facing one of two problems. When import, if a leave, in the Collapse menu, the "Keep Hierarchy", Twimotion creates two objects and the replace won't work out. If I leave the "Collapse by material" it assumes all the trees as a group and when I replace a group of trees transforms in just 1 new replaced tree. See images, please.

 

How do you deal with this problem. I tried to change grouping in VW, but it didn't made difference

 

PS: I use the Cinema 4d export. If you want, I can post the example file where I'm making my experiments.

e86ec73f-a831-4b4b-acc5-48b7694db35e.jpg

COLLAPSE_BY_MATERIAL.JPG

KEEP_HIERAR.JPG

Edited by jpccrodrigues

Share this post


Link to post

Oh,

I haven't tried the replace option so far.

 

Did you export C4D with "keep Symbols" on ?

So with "keep Hierarchy" on, C4D should have a hidden Group,

containing the Symbols/Instances, at the bottom of its Object list.

 

So you should replace the Plant in the Symbol Originals,

not for the Instances. Theoretically.

As I never tried if Symbol Instances come into Twinmotion

or if Twinmotion has a Symbol/Instance Feature at all .....

 

In the bad case, if not,

You could switch "keep Symbols option OFF. Will give a huge export file but

maybe Twinmotion could deal better with that.

In the worst case, create a VW transfer file and "ungroup" Plant Symbols or

convert to groups (?). Try to give them a name and keep hierarchy to be able

to better find and select them in Twinmotion.

Share this post


Link to post

Sorry, I have no Landscape. Just Architecture.

I am not sure if your "Plant Objects" come over correctly for me.

 

And Export Option is called "Export Symbols as Render Instances".

 

I tried to export with keep hierarchy.

And in C4D there is the typical hidden Symbols Folder.

But for me it contains empty "Locators" only.

 

But as the Plants, for me, come over as separate "Image Props",

there is also a Folder for "Auto-rotating image props"

When I select Plants in View, it will select directly the Image Props.

Unfortunately they all have the default standard naming.

So impossible to search or select the correct Plants.

 

What I don't get,

the C4D file looks ok in C4D.

But I have in "Geometry" Folder lots of Render Instances as expected.

Those all are named to a proper Plant Name.

Unfortunately they are not linked to any Original Symbol Object !?

So useless.

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Think I found a work-around.

Image props are, in fact, two images that, when exported to twinmotion, are assumed as 2 separate objects (and you would have to delete one of them of avoid object duplication). If I ungroup the image prop and delete one of them (in VW, before C4D export), I can then apply the replace tool in Twinmotion!!!

 

Render of images and video: under 3 minutes.

Image1.png

Image2.png

Image3.png

Image4.png

Edited by jpccrodrigues
  • Like 3

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Great !

 

Yes, Image Props can have 2 Planes.

I also saw them exported as a Group with 2 separate Meshes.

But AFAIK these crossed planes are just an option, similar to

the "look at camera feature, at least when creating these.

But maybe you can simply deactivate the second plane from the OIP ?

 

It doesn't work for me as it seems that I can not edit nor explode

these VW Plant Objects

 

 

 

 

BTW,

I was not able to find the Replace Tool or any way to replace Geometry in Twinmotion.

(I just replaced Materials so far)

How does it work ?

Edited by zoomer

Share this post


Link to post

To take care of the image Prop:

1 - Edit 3d Graphic of the Plant Object:

image.thumb.png.da3d08ce116e83f259eb8bd5f849fc79.png

 

2 - Ungroup the Image Prop

image.thumb.png.bf86364703492af188c30b6b99d169d7.png

 

3 - Delete one of the two resulting 3d Poly:

image.thumb.png.d7ec0db26b73a81c167aa38ca3af94d8.png

 

4 - Model Ready to be exported (C4D) and, in the import in Twinmotion, select "Keep Hierarchy":

image.thumb.png.e2199cdb6b9647ea95c1e79a74b10148.png

 

Concerning the Replace tool: 

 

Share this post


Link to post

Instead of deleting you can just un-check "Crossed Planes" in OIP for Image Props.

 

 

Thanks for the Video.

That is exactly what I tried yesterday.

Yesterday that Replace entry was missing in my Context Menu.

Today it's there.

🙂

 

 

 

Share this post


Link to post

@jpccrodrigues Nice results!

 

I'm a landscape architect trying to work between VW & Twinmotion.  I have been making a bunch of custom imageprops and have been running into problems.  Check out this thread and let me know if you have had these problems.

 

 

Share this post


Link to post

@jeff prince

I looked at some documentation online and played around a bit.  You can recreate your image props in TM if your color textures are rebuilt as .psd's with the alpha channel for transparency saved.  Inside TM you need to load the .psd as the color and then activate the "opacity mask."  That will load the alpha channel from that file and you will have transparent image props.  When VW exports out the textures it keeps the alpha channel and the color channel as separate files which TM does not do.  

image.thumb.png.a3807b29438c7cc0f680f498fa2b5ac0.png

Share this post


Link to post

@grant_PD thanks for the reply.

I have also gone that route during testing using my source png files with built in transparency within Twinmotion.  It's easy enough when it is one or two object, but...

 

I'm hoping the folks at Vectorworks can suggest a method to avoid this since their default plant imageprops do not exhibit this behavior.  It just seems so odd that their plants will make the trip with the alpha intact, but my user created ones won't.  I hope to understand why and apapt my workflow accordingly because remapping all those plants in Twinmotion is a deal breaker when you have 100 of them to do 😞

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...