Jump to content
  • 3
nahekul

Error loading Vision Library

Question

After a recent update, our office has been getting this error message "Error loading Vision Library" when loading Vectorworks 2018.

Clicking OK solves the issue but don't understand why this needs to show up every time. 

We do not have a Vision Library or work with the Vision software to begin with. 

Is there a way to disable the Vision Library?

 

5a14784e6aa44_ScreenShot2017-11-21at11_01_57AM.thumb.png.09bcfc1bdf00c4f70b3afde7c7a9c27b.png

Share this post


Link to post

Recommended Posts

  • 0

I saw this issue during development, but it is currently marked as having been fixed in 2018 SP0. 

What is the full path name to your Vectorworks installation folder? The original report was that any unicode characters in the path would cause the error.

Share this post


Link to post
  • 0
4 hours ago, nahekul said:

After a recent update, our office has been getting this error message "Error loading Vision Library" when loading Vectorworks 2018.

Clicking OK solves the issue but don't understand why this needs to show up every time. 

We do not have a Vision Library or work with the Vision software to begin with. 

Is there a way to disable the Vision Library?

 

5a14784e6aa44_ScreenShot2017-11-21at11_01_57AM.thumb.png.09bcfc1bdf00c4f70b3afde7c7a9c27b.png

 

 

I too get this same error on my laptop install.    Desktop works fine.

Share this post


Link to post
  • 0
2 hours ago, JimW said:

I saw this issue during development, but it is currently marked as having been fixed in 2018 SP0. 

What is the full path name to your Vectorworks installation folder? The original report was that any unicode characters in the path would cause the error.

 

It is installed in the applications folder:

/Applications/Vectorworks 2018

and

/Users/Luke/Library/Application Support/VectorWorks/2018

 

Share this post


Link to post
  • 0
18 minutes ago, JimW said:

If anyone experiencing this issue could please send me this from their machine:

https://forum.vectorworks.net/index.php?/articles.html/articles/directx-diagnostics-and-system-profiler-r202/

in a direct message, I'll file a bug and start adding info to it. Thank you!

I had it happen on VWA2018 SP1 until I uninstalled the application, discarded old preferences and reinstalled.

Still plenty of other bugs in VWA2018 for me – undos, and OIP failing to show info on selected items – but this 'Error loading Vision Library' dialogue has now been fixed.

Share this post


Link to post
  • 0

If anyone is experiencing this issue on Mac and you have NOT already wiped your preferences back to default, please try the following and tell me if it resolves the issue:

1) Close Vectorworks.
2) In your Vectorworks user folder: HD/Users/YOURUSERNAME/Library/Application Support/Vectorworks/2018/Plug-ins throw away the entire RuntimeCache folder.
3) Empty the trash.
4) Reboot your mac.
5) Relaunch Vectorworks.

Thank you!

Share this post


Link to post
  • 0
1 hour ago, JimW said:

If anyone is experiencing this issue on Mac and you have NOT already wiped your preferences back to default, please try the following and tell me if it resolves the issue:

1) Close Vectorworks.
2) In your Vectorworks user folder: HD/Users/YOURUSERNAME/Library/Application Support/Vectorworks/2018/Plug-ins throw away the entire RuntimeCache folder.
3) Empty the trash.
4) Reboot your mac.
5) Relaunch Vectorworks.

Thank you!

 

Resolved my issue,  thanks!

Share this post


Link to post
  • 0
1 hour ago, JimW said:

If anyone is experiencing this issue on Mac and you have NOT already wiped your preferences back to default, please try the following and tell me if it resolves the issue:

1) Close Vectorworks.
2) In your Vectorworks user folder: HD/Users/YOURUSERNAME/Library/Application Support/Vectorworks/2018/Plug-ins throw away the entire RuntimeCache folder.
3) Empty the trash.
4) Reboot your mac.
5) Relaunch Vectorworks.

Thank you!

Ha doesn't work if you've already wiped your preferences (I couldn't help but try :D). As a side note, I've noticed VW2018 is cluttering the Application Support folder with other stuff. I was always impressed by how VW consolidated things into one folder in the past.......

 

Kevin

 

5a15a186dc747_ScreenShot2017-11-22at8_03_25AM.thumb.png.64a2084efcaf24b9f014a6225eb0da0f.png

Share this post


Link to post
  • 0

We're trying to make it so that more delicate surgery can be performed to fix issues. Previously there was one big hammer (The Preference Reset) to fix even smaller problems but you had to decide whether to live with the problem or rebuild all your settings and workspaces from scratch.

Share this post


Link to post
  • 0
2 hours ago, JimW said:

If anyone is experiencing this issue on Mac and you have NOT already wiped your preferences back to default, please try the following and tell me if it resolves the issue:

1) Close Vectorworks.
2) In your Vectorworks user folder: HD/Users/YOURUSERNAME/Library/Application Support/Vectorworks/2018/Plug-ins throw away the entire RuntimeCache folder.
3) Empty the trash.
4) Reboot your mac.
5) Relaunch Vectorworks.

Thank you!

 

This did not work for me either. 

 

Share this post


Link to post
  • 0
On 11/22/2017 at 9:31 AM, Wesley Burrows said:

 

Resolved my issue,  thanks!

 

 

I lied,  it fixed the problem for one start it seemed,  but now it's back and won't go away.

Share this post


Link to post
  • 0

VW Designer 2018 SP2

on Mac-mini

Error Loading Vision Plugin Library!

Installed, Uninstalled, Re-Installed the latest update, deleted all preferences

Nothing helps

 

deleting folder RuntimeCashe and restating - doesn't help either

 

Share this post


Link to post
  • 0

A colleague is getting this as well. Not sure of his system specs, but I know he called tech support without good results.

Share this post


Link to post
  • 0
6 hours ago, nikihoops said:

This is still an issue! Was there ever a solution or will it be fixed in the SP3 once released?

 

Thanks

 

Yes, I'm still having it when I start up after installing SP3. I suspect the only fix is a full preference reset or a fresh install.

Kevin

Share this post


Link to post
  • 0

When you contact tech support about the issue please provide them the InstallerLog from inside the Vectorworks application folder  along with your system configuration. We have not been able to reproduce the issue on our machines an we need to see if something is going wrong with the installation process on specific machines.

Share this post


Link to post
  • 0

I'm having the same problem. There's nothing about vision in my plugins folder. Been searching for the plugin to download, but can't find it anywhere.

 

Every time I double click an instrument to edit, I get "There was an error loading the Vectorworks Vision Plugin."

 

I'm losing my mind. I'm going to order a field template and Arch E paper so I can keep working in case I throw my computer off the balcony. 

 

 

Share this post


Link to post
  • 0

I was having problems with the pallette positions not saving in SP-3.  So I used Jim's instructions to reset my preferences.  

 

Now I get an error message stating That there is an error loading vision library. Any ideas as to how to fix?


5ac38943b9338_ScreenShot2018-04-03at9_56_53AM.thumb.png.991ee84cef6befb181eeffd0f1808bfd.png

 


 

Share this post


Link to post
  • 0

Everyone experiencing this should contact tech@vectorworks.net directly, they will likely ask for the following:
 

 

Share this post


Link to post
  • 0
2 hours ago, JimW said:

Everyone experiencing this should contact tech@vectorworks.net directly, they will likely ask for the following:

 

2 hours ago, Nick Kargel said:

Full uninstall / reinstall solved it for me.

 

Unfortunately that's what Tech Support offered as a solution. I had been trying to avoid it and hoping for a "scalpel" solution instead of a "sledgehammer" solution (using @JimW's analogy).  Doing so will mean I've reinstalled VW2018 twice and reset the preferences multiple times. Last year I had to reinstall VW2017 once. Prior to that I don't remember ever reinstalling VW, at least since the yearly releases started with VW2008.

 

Its time for better beta testing and cloud based user preferences that can be healed by Tech Support.... all these preference resets and reinstalls represent a fair amount of troubleshooting time.

 

Kevin

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
  • 0

We want to grab the problem installer logs before you do a re-install. 

We know a re-install usually fixes the problem but we want to see if we can find out why the first install is failing so we can fix the problem.

An installer log form a problem install should give us a lot of information on where the problem is or more importantly where the problem is not.

Kevin

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...