• 0
PastelF

Unable to drag doors/windows from walls in V2017?

Question

I'm trying to re-learn Vectorworks after a long break. I'm currently running a student 2017 license.

 

I'm experiencing an unexpected and seemingly fairly basic problem with objects inserted into walls in a file i've been working on. Basically, after inserting windows and doors, whilst i'm able to select them,  i'm then unable to 'grab' them and move them with the cursor, either within the same wall or to move them out or elsewhere. The only way to move them is by using 'set position' in the OIP. I can't even get the grab grip to appear on the selection cursor for the object.

 

This problem doesn't seem to effect other files I've been working with. However, when I take objects from these (which I know to work) into the problem file, they too become un-grabbable. The opposite applies if I use objects that I can't grab in this file in others, whereupon the problem disapears. Annoyingly I can't seem to isolate what the issue with this particular file is. I've tried switching between Architect and Landmark workspaces, varying snap properties, messing around with auto-classing, changing wall and object properties, but no dice with any. I'd really rather not have to abandon this file and start again, so any thoughts on what the problem might be would be much appreciated. Apologies in advance as I'm guessing this is going to turn out to be something pretty basic that i've overlooked...

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

  • 0

With the selection tool active, in the mode bar at the top left, make sure the Wall Insertion mode is enabled. If it is off, doors and windows and symbols in walls will not let you drag them out, or let you drag any of those objects not embedded in walls, into one.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Please post a screenshot of your entire workspace while trying to move one of the doors or windows out, or a short video if you can via Quicktime.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm not sure you'd see anything from the object itself. Are you wanting to see the various toolbars and others settings?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Yep, everything if you can. I can take a look at the file as well if you post it but often this is related to tool settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hmm. Its mysteriously started working now, all within the same session. No idea what it is that's done that as I don't think i've changed any setting. I'll send you the file if it decides it doesn't like it again - which I suspect it will.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Embarrassing admission time. I believe I figured out what the problem was. It's likely that I was using the 'top' view rather than 'top/plan'. Having checked, switching to the latter resolves the problem most of the time. Sometimes objects can't be grabbed on initial opening of the file, even in top/plan. However, inserting a new object seems to wake up that ability.

 

Sorry for wasting your time Jim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Never a waste. If anything gets in the way of your work, feel free to post anytime.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I've had this today. I just updated my Nvidea graphics driver as I haven't updated it since loading 2018. That seems to have fixed it (and I wasn't in *top*) :-)  ! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now