Jump to content
  • 1

Renaming Viewports - Is this really not possible from the Navigation Palette?


Kevin McAllister

Question

Is it really not possible to rename a SLVP from the Viewports tab of the Navigation Palette? I right click and choose edit but there's no field for the name of the viewport. I can edit the name of the drawing associated with the viewport. It seems like the only way to rename a SLVP is to select the viewport individually and rename it in the OIP. Am I missing something?

 

Kevin

  • Like 2
Link to comment

Recommended Posts

  • 0

Hi Grant

 

I know it works.  I use it almost every day.

 

Are you really using 2017 or are you on 2018?  (probably doesn't matter in this case - just tested it on 2017 and it still works).  Make sure you have Vectorscript selected when you paste the script and not Python.

 

Also make sure you are copying all of the script.  If you miss the final semicolon it won't run.

 

 

 

 

Link to comment
  • 0

Kevin

 

I used to have a problem with that.  If you had a page of viewports named Section and somehow 2 of them had the same drawing number.  Or if you had elevations and realized that you North South East and West mixed up and corrected them.  Problems would ensue.

 

I get around this by first naming every viewport as the current date and time, then renaming.  (Thanks, Pat!)

 

The only time I ever see an issue any more is when 2 viewports have the same drawing name and drawing number.

 

Grant, any chance that's what you're seeing?

 

I'd love to take a look at it if you don't mind sharing it with me.

 

 

mk

 

 

  • Like 1
Link to comment
  • 0

Hey @michaelk

 

It seems that in v2021 the rename viewport scripts (which are fantastic btw) still work however they do something to section lines. After running either of the scripts Section lines lose the ability to navigate back to their section viewports. As far as I can tell the section viewports still seem to be connected to the section lines. It's the navigation from section line to viewport that is lost. Have you encountered this and do you know if it is fixable?

 

Thanks

Link to comment
  • 0

I'm using this script every day and I'm not seeing that.  (I've stopped using the old version.  I've added the "do 'em all" version as a menu command.)

 

Are you putting your section lines on design layers?  (I always keep mine in annotations.). That's the only thing I can think of - but I don't know how that would cause the problem you're talking about.

 

Do you have a file will cause it to fail?

 

 

 

 

Link to comment
  • 0

So it doesn't seem to make any difference if the section line is on a design layer or in vp annotations. To make things more complicated I've also found the number referencing gets confused after running the script. See movie - all works as it should until i run the script and then both the navigation is lost as well as the number get confused. Test file with script attached too.

Viewport Rename Test File.vwx

Link to comment
  • 0

Thanks, @Boh

 

I went back to see what that script actually does.  And all it does is rename the viewport.  But there must be something tricky that the sections viewports are now doing.

 

If I get time next week I'll try to remind myself how it works and see if I can fix it 🙂 

  • Like 1
Link to comment
  • 0

Thanks for the file and video that really helps.

 

It looks like even before the section lines need to update.  After running the script turning the section line off and back on, or nudging it makes it wake up and update.

 

In fact, running the command Tools>Utilities>Reset All Plug-Ins should make them behave.  Could be a slow process on a big drawing :-).  But it gives me an idea on how to fix it.

  • Like 1
Link to comment
  • 0

That's a good tip. I can set up a worksheet I guess to toggle auto-co-ordinate on and off globally in all vp's so that the numbering will work.

 

That script of yours really is such a help so i hope it is an easy fix. Thankyou.

Link to comment
  • 0
2 hours ago, Boh said:

How are you managing vp names

I'm mostly just not 😅

 

(all the while cursing Vectorworks for the dumb way it currently names them.)

 

As a set designer I have to pump out many drawings quickly, meaning a file might not be used by me for long, in which case it's not always worth the time naming viewports in a useful way. Without the script to do it for me I can't really waste time on it. (Depends on the file of course.)

 

When it comes to linking markers, I make heavy use of the search field in the Linked Viewport dropdown, which is a godsend.

 

Hopefully one day Viewport auto-naming will exist in a smart and useful way, and until then I'll send positive thoughts in the direction of the brilliant michaelk so that perhaps a scripting solution will be found for 2021.

 

 

 

Link to comment
  • 0
  • Vectorworks, Inc Employee
16 hours ago, michaelk said:

Glimmer of hope.  I know why it's failing and why it started failing in 2020 and 2021.

 

Not sure I know how to fix it… 🙂 

 

I just submitted a bug report on this:

VB-176976:  Association lost between Section-Elevation Line and its viewport after renaming viewport via script

  • Like 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...