Jump to content
Sign in to follow this  
mpkeane

Constant Crashes

Recommended Posts

I am using VW 12.5.0 (Design Series) on a Mac PowerBook G4 (OS 10.3.9, 1.33 GHz, 512 RAM). I have been using VW for only a month or so, but find that it crashes all the time. I just would like to see if other users of OS 10.3.9 have had a similar problem.

Specifically, the program seems to crash when I am doing an alteration, for instance, when I try to design a new 2D symbol for a plant, insert a plant symbol into a design layer, insert a note into a design layer, or do a Batch PDF export. At least those are the four times I have experienced so far.

Has anyone else had such consistent crash experince?

I have sent the crash reports to VW tech support but no answer back from them yet.

Marc

Share this post


Link to post

Hi Katie;

When you say run Disk Utility, do you mean Repair Disk Permissions?

I run DU only occasionaly but I have a feeling that it is not the problem (although I'm running it right now to test things). VW was crashing right from the start and a problem with VW disk permissions would only build up over time -- is that not correct?

Marc

Share this post


Link to post
Guest

No, not necessarily. Disk Utility should be run on a regular basis. I run it every 2-3 weeks. It should also be run every time new software is installed as well as when the OS is updated.

You'll find less crashing problems under OS 10.4, due to stability advancements in the operating system.

With that said, if it's only happening in one file or is regularly duplicatable with a specific object, then there's likely something in the file or with the specific object.

Traditionally, something like redraw or changing the size of an object is related to the video settings, of which Disk Utility will put all the files in line.

When running Disk Utility, you should always start with verify disk permissions and then run repair disk permissions.

Share this post


Link to post

i have had inordinate number of crashes since 12.0.1. no rhymne or reason. happes often when opgl is used to render / happens when saving / happens when duplicating/ just anytime . the program has also turned to a slug. i have to admit not running disk utilities. i just had a problem with a drawing not going to perspective when asked. ran d.u. it was fine.

Share this post


Link to post
Guest

Archy - Make sure the OS is up to date, update to 12.5, and then run disk utility to verify and repair disk permissions.

Share this post


Link to post

Hi Katie;

I ran DU, doing a verification and then a repair. There didn't seem to be anything abut Vectorworks in the comments.

In any case, after running DU, I tested VW by trying to make a custom plant symbol. As before, as soon as I tried to save the modifications.... VW crashed. It seems every time I make a modification to a symbol (title block, plant, etc) VW crashes. What could be going on?

Marc

Share this post


Link to post
Guest

What is the message you get on the screen?

Have you tried this in a new, blank document?

Share this post


Link to post

Hi Katie;

I get no message on the screen. The lolipop begins to swirl and then VW crashes. A crash report appears and I have saved about 10 of those as MS Word files. I have sent them to VW Tech over the past two weeks. I suppose they may be reviewing them. I have not heard back.

I tried a test of the Plant modification in blank document. I went to Site Planning in tool sets and chose Place Plant. Clicked on the Settings Button and then on New Plant. Modified the data as needed in Definition, Attributes, Render and Defaults, but when I went to save the information, VW crashed.

Sometimes it crashes just when I click New Plant!!

I have had similar experience with modifying Title Blocks, Notes, and even when trying to make batch PDF files.

Marc

Share this post


Link to post
Guest

Okay - so when you say it "crashes", the program just disappears?

Have you tried uninstall and reinstalling VW and/or deleting the preferences files?

If you can send one of those crash logs directly to me, I'll see what I can make out of it.

Share this post


Link to post

Yes. I'm not sure that "crash" is the right term but the lolipop spins as if its processing something, and then VW shuts down. I lose whatever data hasn't been saved in the file.

I have not tried an unistall reinstall. I just got the program a month ago and figured it hadn't had time to corrupt yet. Is there an automated uninstall on the installer?

I will send the past few crash reports to you at: katie@nemetschek.net

Thank you for helping out.

Marc

Share this post


Link to post

Hi Katie;

I just tried deleting the Preferences and starting up again. Unfortunately the crashing is still happening.

Is there only one preferences file? (In the Library folder under Users?)

Marc

Share this post


Link to post

I am having a similar problem (XP, VW12.5). I have not established a discernable pattern, but occasionally the program just vanishes. I lose anything not saved, and do not get any program error or message. Just gone. I open again, and maybe 5-10 minutes later it happens again. My actions tend toward importing lighting symbols, creating lighting objects, rotating, typical editing operations. I updated to 12.5 maybe 3-4weeks ago. Thank you for your help!

Share this post


Link to post

VW consistently crashes when I try to import lighting symbols from another file created and saved on my computer. I can scroll through the options, and when I right click on the symbols I want to import, everything dissapears...

Share this post


Link to post
Guest

Mpkeane -

I received your crash logs. Once we figured what was causing the crash log, we sent the info to an engineer. As soon as I hear something, I'll let you know.

FCD -

When was the last time you updated your video driver?

Share this post


Link to post

I have to admit that I don't think I have consciously updated my video driver. Currently, the driver is ATI FireGL V3100.

Share this post


Link to post
Guest

FCD - start with updating the video driver. You can download the latest version at ati.com

As a general rule of thumb, new video drivers are released every 3-6 months.

Share this post


Link to post

Thank you Katie.

Look forward to your feedback.

BTW, you mentioned to FCD about updating the video card. How does one find which video card one has? And where to look for an update?

Marc

Share this post


Link to post

As long as we are on this crashing thing.... I will send you by email reports from my crashes on placing notes and making batch PDFs. I would be interested to see if it's all the same source problem.

With PDFs, if I try to export a single PDF there is no problem. If I choose Batch PDF, however, I get the window asking for me to select files in which I Add All. When I click Export (unlike the single PDF export which gives a window asking for where I want to save the file), there is no reaction. The window closes and that's it. If I try again, VW crashes.

All for now.

Marc

Share this post


Link to post
Guest

Marc -

Are you logged in as an administrator to the computer?

Share this post


Link to post
BTW, you mentioned to FCD about updating the video card. How does one find which video card one has? And where to look for an update?

Use System Profiler to view your hardware components and installed software:

Finder>Apple Menu>About This Mac>More Info

or

Use >Utilities>System Profiler

Share this post


Link to post

This may, or may not be relevant. Fro several months I have had regular VW crashes, with no particular pattern but often when rendering. Then in a Mac OS forum I found an item where trouble was caused by a high drain USB device such as a scanner or fax. My Mac was connected through a hub to a multi-function printer/scanner/fax so over a week ago I disconnected it. I have not crashed since.

Referring to video cards, the ATI website points out that Mac OS 10.4x has the latest drivers built-in, so if you keep the OS updated the driver is also covered.

Hope this helps

Share this post


Link to post

We are having similar problems in our office, although it seems to be tied in with deleting items. If an item is deleted after a series of commands, VW seizes up and crashes. There is just an "illegal command" error. Has anyone else noticed this?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...