Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'viewports'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Announcements
    • Announcements
    • News You Need
    • Job Board
  • Feedback
    • Wishlist - Feature and Content Requests
    • Known Issues
    • Wishes Granted / Issues Resolved
  • General
    • Troubleshooting
    • General Discussion
    • Architecture
    • Site Design
    • Entertainment
    • Vision and Previsualization
    • Braceworks
    • ConnectCAD
    • Rendering
    • Workflows
    • Buying and Selling Vectorworks Licenses
    • Hardware
  • Customization
    • Marionette
    • Vectorscript
    • Python Scripting
    • SDK
    • 3rd Party Services, Products and Events
  • Solids Modeling and 3D Printing
    • Subdivision
    • Solids Modeling
    • 3D Printing
  • Vectorworks in Action
  • Archive
    • Resource Sharing
    • Machine Design

Calendars

  • Community Calendar

Categories

  • Knowledgebase
    • Tech Bulletins
    • Troubleshooting
    • Workflows
    • How To
    • FAQs

Categories

  • Marionette - Objects
  • Marionette - Networks
  • Marionette - Nodes
  • Marionette - Menu Commands

Product Groups

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


About Me


Occupation


Homepage


Hobbies


Location


Skype

Found 54 results

  1. After some thought and discussion I decided to try using referenced viewports to create master apartment floor plans. The units are on one file and the building is on another. It is a bit of work to setup but seems good except for one big problem, the units do not show up in 3D. Does anyone have experience using this system and how do I solve the unit 3D issue.
  2. I would like to be able to customise the Default Crop Object in the Viewport and have it show up customised right from when opening the Viewport, rather than having to change it manually again and again. Every time I go into a Viewport to add a Crop Object to my Design Layer by the steps below - it shows a thick green outline: Double Click on a Viewport --> Design Layer --> "ADD REFERENCE CROP OBJECT" Now I know I can place it into a CLASS. But still I would need to add the Crop Object every single time to a Class. Which if you have hundreds of Viewports is rather time consuming.
  3. Hi- Long time 2D drafter using some of my free time to dip my toes in the 3D world. I've modeled a simple wooden desk lamp in Vectorworks and I'm pretty happy with how that went. Now it is time to make the construction drawings and I want to see what the best practice is before I get some bad habits. My lamp is made up of two parts 4X Uprights and 8X Cross Pieces. I'd like to have a sheet for the Upright and a sheet for the Cross Piece. Each piece would need a top, front and right side view. My current solution is to put a copy of each piece on it's own layer and move the viewport crop around as I change the view. Am I missing an easier approach? I'd love to be able to click on the part in the design layer and have a command give me an orthographic projection of it on a sheet layer I can than annotate with dimensions. Any thoughts?
  4. Hi all. This viewport is rendered background=unshaded polygon. Has anyone experienced the unwanted diagonal lines, indicated in green, attched? Seem to be associated with a re-shaped wall....any comments welcome. Rendering in opengl solves the problem. (I used unshaded polygon because it renders two extrudes semi-transparent, the ones showing existing gables of this extended house.) 200511 GA Tech 1.pdf
  5. Hi, how is it possible in a viewport to show only the data visualisation objects in colour and all other objects/layers in black and white? - without this affecting viewports which require all colours visible. Thanks
  6. When creating viewports the default naming convention is: [viewport number]/[sheet number] We would rather it followed this convention: [sheet number]-[viewport number] Reasons: We'd rather the sheet number was first so that when we're sorting viewports in the nav palette they're grouped by sheet. The forward slash is not a good practice because some systems don't deal well with forward slashes in file names.
  7. I might be splitting hairs on this, but I find it constantly annoying. Alright, let's say I create a cropped viewport on a sheet layer, then I go in to the viewport and move the crop, I would really like Vectorworks to be a bit smarter and keep the viewport crop centered on the sheet layer where it was originally and not make me run after the viewport and move the object back to where it was on the sheet layer. Surely this is feasible?
  8. Viewport renderings appear 'see through' , as the attached pdf. This happens when exporting to pdf or publishing to pdf. Background renders are set to OpenGL Renderworks. The walls are set to solid in the class settings. Foreground render is set to sketch. I thought it could be file size all be it the pdf file size is only 10MB, so I have tried to reduce the file size by reducing DPI of sheets to 72 or turning off 3 D people and trees and cars but this has not worked. Any suggestions appreciated. 0458-WesthillPavillion-FeasibilityStudies-OPTION-7-test 2.pdf
  9. Hi, I'd like to know if it's possible to show instances of sections in horizontal section viewports. I've tried but the VW only shows me viewport which are top/plan and not horizontal section viewports. Thanks in advance.
  10. fergus

    Grid Lines

    I find using the VW grid line bubble tool very cumbersome and objects often struggle to snap to the lines as well as if the gridlines were drawn just as lines. It is also very cumbersome to adjust, are their advantages to using it? Is there are quick way of transferring gridlines on plan to elevations or section viewports without drawing planes to transfer them to the viewport and then adding them within the annotation layer?
  11. It would make navigation of viewports much easier if they can be associated with the page that they are located on. An extra column in the navigation browser that gives the sheet name and number would be helpful.
  12. Hello Forum, I'm creating elevation views on my sheet layers from my models. I like to display using 'dashed hidden line' as a lot of my interiors have furniture with shelving inside etc. I know I can turn off classes for certain objects I don't want to display. Is there a way to 'hide' objects from appearing in the background as dashed hidden lines, it makes the elevations look messy and confusing. I guess I'm looking for an efficient way to achieve this, any help much appreciated, cheers (screenshots attached)
  13. Is it a known issue that hidden line sketch mode (I'm using Section viewports in this case), produces seriously unstable results? I've run into a few different ways it fails to draw the expected result: The most common issue is that it displays everything in the view, but sketch mode does not appear to be activated. In some cases, the line work initially displays in sketch mode, but then after drawing annotation in the viewport, sketch gets deactivated. To be clear, sketch is still checked off as the desired render option, but the viewport behaves as if it's been turned off. Other times, all of the lines "beyond cut plane" simply don't display at all. Silver lining here is that for whatever reason, this seems to reactivate sketch mode for the cut plane elements and the annotation. There's also cases where the model line work maintains sketch display, but the annotative layer displays without sketch. I've also gotten the reverse situation, where only the annotation was displaying in sketch! It's really all over the map. There does seem to be one way to control this situation (at least it's worked so far). I discovered that by setting the line style of objects beyond cut plane to "use original" in the advanced properties, I can stabilize the sketch render setting, and both model and annotation maintain the correct display. When this is overwritten with a single class, all bets are off. Unfortunately, using the original line style of each modeling object requires a lot more work than being able to quickly set all lines to the same weight. So this is an unfortunate work around to have to accept. Thanks, Matt
  14. It would be nice if one could modify/edit classes in multiple viewports simultaneously. Not just turn them on or off, but also override class attributes like textures etc.. This would speed up work if one is rendering different options for certain components, ie. cladding options, component colours. Also it would be great, if one could override the texture for all aspects of object (wall, roof directions) with one button click. So you don't have to click 5 times to make sure the texture is going to be overridden for all aspects object. Thanks
  15. There are two issues with viewports linked to cameras. The first is the limit of 196mm (35mm equivalent) of zoom (12.45 degree field). This is an artificially low limit that does not allow the previewing of long glass on video cameras (33X or up). The second is that in the OIP it would be great if you could change which camera a viewport is linked to. When you select the viewport on the sheet layer it should say Camera: <name> and you should be able to point it to a different camera.
  16. I actually have two frustrations. The first is that elements of my model are disappearing in openGL. It seems to have something to do with how much of the object is behind the camera. The second is that when I make a viewport from a view, the visibilities change. Polygon fills which are on the layer planes disappear, and the disappearing elements (mentioned above) become more of an issue. I have uploaded two screenshots one from the Design layer (green floor from the 2D Polygon on layer plane) and one from a viewport. (Notice the absence of the wall on the left.) A few notes: In order for the viewport to fit onto the sheet, the scale of the viewports is enormous (1:1500) Both origins are close to the model space I got the model to cooperate by splitting up the elements so that not much of the element is behind the camera. I feel that this is a workaround, not a solution, The elements also disappear in the design layer, but not as frequently.
  17. Hi all, Is it possible to change the 'Advanced Viewport Properties' defaults for all new viewports in a file? I'd like to have 'Adjust Flipped Text' default to off if possible. Thanks!
  18. Hi all, I'd like to hear from anyone who has or is currently experiencing this issue in any version of Vectorworks. I've had two users report this, one on Mac, one on Windows, both in Vectorworks 2019 SP1: The first user said Sheet Layer Viewports weren't being affected by alterations to their Class visibility settings, but changing Class visibilities in Design Layers turned off those Classes in all Sheet Layer Viewports instead. The second user only described that: In Design Layer > change visibilities of Classes = Those same Classes get turned off in [all] Sheet Layer Viewports. Restarting the computer was confirmed as a remedy by the first user. Is there anyone else experiencing this? And if so can you please reply including: Vectorworks version and Service Pack Platform and operating system. Cheers! Jeremy
  19. I believe this should be considered a bug, or at min. not desirable behaviour. Page based symbols do not display correctly when Navigation Graphics is set to Best Compatibility. This may be is a result of my graphics card, but certain things should always show. - Create a page based symbol - when inserted into a section viewport it scales down based on the scale of the viewport it seems. - when a crop is applied to a viewport the symbol increases in size? If you print a PDF it displays correctly. Page Based Symbol.vwx
  20. It would be SO very useful and supportive if it were possible to organise Design Layers, Saved Views, Sheet Layers & Viewports to into sub-folders, showing up kind of 'grouped' in the Navigation Palette. --> Same as you can do with Classes, by simply adding a dash ' - ' in between the words. I have many highly complex VW files, and they are filled with a huge number of Design Layers, Saved Views, Sheet Layers & Viewports. Any input is much appreciated.
  21. Hi, I hope all of this makes sense - I've been trying to troubleshoot this for hours. I have created a 3D model of a set. I use section viewports (that I have configured to be elevations) to create my front views of the walls. I am to the point where I am setting up my sheet layers and dimensioning. All has been fine - for the most part. I'm not sure at when in the workflow, but something changed. All of the elevations were on the sheet, and I had dimensioned everything. I went to work on the next sheet of elevations, and went back to the previous sheet to double check something, once I got back to that sheet, one of the viewports was missing a wall - dimensions where there as annotations, and a few stray shapes that I couldn't identify. Thinking this was strange, I go back to the original sheet (plan view) to see if I had unintentionally moved the viewport reference (section line?) and it's not there. Nowhere to be found - whether selecting all, or using the custom selection tool. I didn't save, quit the program and reopened to see if that would fix it. No go. Quit again and shut down the computer (not restart), then rebooted, opened VW - still had missing info. Every other viewport and its reference is fine. I tried to create a new viewport and nothing. The problem isn't resolved. Has anyone run into this before? Thanks.
  22. After a recent career move, I am back at working on VW2015 (MAC) after being on VW2018 previously. I am experiencing what I can only describe as a serious bug in viewport annotations for the first time. Text, linework, dimensions… annotated jump and shift position within the viewport, it can happen as easy as returning to the file the next day or moving the viewports around. The shifting is not always at unison; elements can go ‘all over the place’. This has caused tremendous strain to my performance to the level of a project successful completion being compromised. I have a hunch it could be related to rotated ‘view plan’ in design layers as well as copied annotations from one viewport to another retaining some sort of fixated origin point. But there seems not to be a single cause of the problem. I contacted our local representative but basically was told “bad luck” for using such an “old version” of the software. I have expressed my desire to upgrade within the company but I am afraid they will wait for VW2020 to do so. Any help / advice in solving this issue will be appreciated…
  23. I love saved views! Viewports are critical to anything but the smallest projects. How to make them better? My basic set of saved views are essentially copies of my basic sheet viewports. But as a project gets more complex the viewport settings change with new class/layers, overrides or whatever. So a common work step is to update those saved views to match. Why not have it automated? Aren't viewports really just saved views on a sheet? Sure you can get there, but many clicks and much time can be saved by having every viewport show in the saved view list and track with those changes! A sub list could be links to the annotations for those viewports. But that would only save time and frustration...
  24. My workflow is: I make changes to my model, I've set up several sheet layers, using cameras, to show the views I need, and I've set the render style for those. But I have to click and wait for each one to render before going onto the next one. Would be great to have some kind of batch render setting so I could set them all going without having to do them manually. (Have searched, couldn't find a duplicate - apologies if there is one!)
  25. Hi, 2018 keeps driving to a complete unusable halt in my sheet layers after introducing a 3rd or 4th viewport. My drawings are pretty light and are not too complex and only rendering in wireframe (to consider another rendering format is unthinkable) the program then becomes unusable with massive delays, jerky zoom and content disappearing when zoom is halted. The same file in 2017 works fine, is this a known issue with 2018? A quick check on the system shows CPU running @6% and RAM only @ 8gb of 16gb

 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...