Jump to content

Stéphane

Member
  • Posts

    120
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Stéphane

  1. Thank you very much, @_c_ and @shorter, for your answers. Breaking news : After analyzing my IFC file, I discovered that some layers were duplicated 2 or 3 times on my Building n°1. The amount of duplicated layers equates the amount of missing stories that come from DLVPs. In other words : my DLVPs stack on its sources (Building n°1) instead of position themselves correctly to form my Building n°3. Why ? I still have the feeling that IFC is not DLVPs friendly. Still curious how you managed, @_c_, to make it works. Our discussion is now focused on DLVPs but we still don't know why my test file can export an IFC (still with some issues but at least readable) and not my original one.
  2. Thank you for this input. I'll check this (I'm away from my computer). Since we need to assign layers to stories in order to export to IFC, how do you assign DLVPs to stories ? my file is organised like that : - For my whole drawing, 1 layer = 1 story - Building n°3 is a DLVP of building n°1 which has several layers. This DLVP is on its own layer "Building n°1 DLVP" How to assign this DLVP which has several layers "Building n°1 Floor1"; "Building n°1 Floor2"; etc... to stories ? Looking forward to read you.
  3. Hello again, After further tests, I discovered that my issue might be related to Design Layer Viewport. I could imagine that IFC files hate DLVP ? I have 12 buildings. I need 3 buildings to be exported. The 9 other buildings were erased for the test. Building n°1 is a regular drawing. Building n°2 is a DLVP of another building (erased in my new test, so the DLVP is empty which means we actually don't see the building n°2). Building n°3 is a DLVP of Building n°1. I exported the test file in IFC4, with the "only export visible objects" option. Interestingly enough, I can now import the IFC file again and it works. BUT : None of the DLVP are visible, neither the Building n°2 (as expected) nor the building n°3. Does my first issue (see first post) occurs when "only export visible objects" is ticked and the source of a visible DLVP is not visible ?
  4. Hello, I have troubles exporting my VW file in IFC for my engineer working on Revit. History of the events : 1- I exported once an IFC file and re-imported it in VW to check if it worked. It worked. 2- I exported my drawing in IFC2X2, IFC2X3 and IFC4 to be sure my engineer could read it. Tried to import them back in VW : didn't work. Error or no visible geometry in the file, even if the files were heavy, respectively 595 Mo, 1 Go, 7.7 Mo. 3- Send them anyway to the engineer, hoping it was a VW import issue. 4- Engineer couldn't read any of my files and sent to me the screenshot below. 5- Sent to engineer an additional SAT and RVT export. Error while opening the SAT file. Missing stories and walls in the RVT file. My hypothesis is that the issue comes most likely from my VW file. I'm not sure if this could be a hint but the first time I exported it, it asks me to assign layers to stories. Since my file was not organized by stories, I quickly created one and randomly picked one layer and assigned it. Surprisingly, it worked (see point 1). But then I wanted my file to be clean, so I reorganized the layers in question by stories and re-assigned them properly (?). From there, I couldn't import the exported IFC anymore (see point 2). PS : 17'727'024 errors...
  5. Thank you for your reply and for your interesting suggestion. As you say, "add profile line" helps quite a bit, but in my case not exactly as I want since it doesn't differentiate structural and non-structural elements. The "merge sections", even with "create structural and non-structural groups" is not an option neither because it overrides the material fills in any case (even if we give no fills to the section styles). It would still have been better if the "merge objects with same fill" options would work properly (sorry for this truism). 🙂
  6. There we go ! Thank you for your quick answer. TEST FILE.vwx
  7. Hello, I am drafting a section viewport and explored a bit different ways of doing it. My concern here is when we tick "merge objects with same fill". As shown in the picture bellow, some lines vanish (too many). Is it a bug or did I miss something ? How to fix this ? Second picture shows the same "detail" without ticking the box in order to help you to understand my issue.
  8. Thank you zoomer for your input and as you suggested it, the workaround here is to offset the walls by a "little bit" to force the lines to show up. What I did was pretty straight forward and solved my issue : - select the walls - set bottom offset at 0.1 (tiny bit) in the IOP - set top offset at -0,1 (tiny bit) in the IOP - Eurêka I could imagine that it works as well if you offset the walls horizontally, but in my case it was on one hand more work and on another one I was afraid that it would messed up my attraction points. If you don't want them to appear, then you are doomed to be accurate. Bad news for the hasty drawers 🙂 My walls and slabs are in the same class. So I also tried to move my walls in another class but it didn't help. Suggestion here for the VW team : Being able to say that if the objects are on the same class AND on the same plan, then merge them. Or not. If they are not on the same class, never merge them, even if they are on the same plan. Like an additional tick box in the Section VP IOP. PS: I am sorry if my English is not Shakespearian enough.
  9. This story is not finished yet 🙂 When I render sections with realistic RW styles another issue occurs : Some lines vanish. I would need help on this one please. So, we have walls that line up with slabs. Sometimes a line appear, which is what I want and sometimes it doesn't appear, as shown on the picture attached. How to control this ? How this that work ? Do objects on the same plan merge together ? In this case, does that mean that some of my walls are not perfectly lined up with my slabs (due to these kind of micro drawing inaccuracies) ?
  10. Have done the test in realistic RW style and indeed, the shadows are now cast correctly.
  11. Have rendered the section viewport in realistic RW style, the issue still occurs. Edit : Actually, after having done some tests, this issue occurs : - when "artistic lines" is ticked in realistic RW style - if you chose "cartoon style" in artistic RW style The workaround is simply to avoid the artistic RW styles (which also cause shadows issues in section VP), untick "artistic lines" in realistic RW style and use instead a foreground render "lines only" or "lines and hidden lines".
  12. Thank you very much for your inputs, Matt and Dave. I will give them a try !
  13. Thank you very much Matt for you investigations. I must say it is not the answer I would have liked to read, because I started to love these cartoon renderings. When will this issue be solved ? Will it be solved in VW2020 ?
  14. Hello there, So I am still exploring VW2020 and how to do things properly. On my section viewports, unwanted diagonals appear on some of my walls or roofs, as if VW tried to triangulate them. On this issue, I have read other posts suggesting to un-join walls or to redo them, but it didn't helped me. The image bellow was rendered in cartoon style with no other renders (not even lines or hidden lines). These problematic lines are not on the section plan and they cannot attract the cursor, they are really just generated by the cartoon render style.
  15. Hello, Small post just to mention a bug (or at least a weird behavior) while using the railing tool ("Barrière" in French). This issue occurs randomly. The first three railings can be created as expected and then suddenly the fourth one will go crazy. See picture bellow.
  16. Tank you Matt for your answer. Here is a test file. I checked it and the issue still occurs on it. TEST FILE.vwx
  17. Hello, Is my post clear enough ? Would you need additional informations in order to answer ?
  18. Hello, I'm new to Vectorworks but something I found very counter-intuitive (even frustrating) was the fact that you could hit the option key to temporarily duplicate objects while using Translation but not Rotation neither Mirror. Hence my suggestion here : to extend this mechanism to other common tools like Rotation and Mirror. This would allow us to draw more efficiently, with less clicks. Should we vote ?
  19. Hello everyone, I'm pretty new to Vectorworks and still exploring its possibilities. I have discovered this forum which is really great and helped me to solve most of my issues. However, the issue im submitting to you today remains unanswered for me; that's why I created a new thread and really hope you could help me on this. So, I have a closed box made by walls and slabs that is cut in a section viewport. The box should be completely shadowy but light still cast in it. Why ? I explored the "Cast shadows of objects removed by section" found in "Advanced section properties" by ticking it and unticking it and nothing changes. Thinking that it could be a bug based on the objects themselves, I also tried to remove the wall and recreate it. Same for the heliodon. Still nothing changed. Yes, my trees look like pink marshmallows.
  20. Having the same issue on VW2020. "Cast shadows of objects removed by section" is ticked. I removed the heliodon and recreated it. I removed the wall and recreated it. Nothing helped.
×
×
  • Create New...