Jump to content

awlightingdesigns

Member
  • Content Count

    8
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About awlightingdesigns

  • Rank
    Greenhorn

Personal Information

  • Location
    United States

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Thanks everyone for trying to help figure this out. At the time of my last post I pretty much gave up on it exporting correctly as .3ds because of the long standing issues with how Vectorworks handles this process. Maybe someday they will fix it so it works correctly. I have spent the last few months learning more workflow in vwx and using the software for what it was intended. I have found enough work around for now getting my work into 3D as I do a lot of previs. Mainly if an item has a simple 3D option this seems to export ok most of the time. Otherwise I will convert it to mesh and simplify larger meshes. I hope someday this works like it should this adds a lot of time to the workflow. I have to save a separate "converted" file because once you mesh things you can no longer work with them the same way you could when they were objects. Then if I need to make changes it is back to the original, make the change, and then you have to start meshing again- this can take a lot of time depending on the number of objects. I have started learning more in Blender and will try to figure out changing the normals in there. @Ryan Lilly If you have any idea of what to check in Blender or think of where to check/change the normals let me know. Have a good one and I hope everyone is staying healthy and safe during these times.
  2. @jcogdell Another question for you- What are the effects/consequences of converting an object ie a stage deck to NURBS? Once this is done the object displays correctly in 3D.......This might be enough of a work around for my needs until maybe you guys can get the software actually working correctly... I would love to know what you guys are doing to fix this issue? I see post going back to 2013 stating problems with this. I lost another 4 hours to it today alone.
  3. I am really reaching the end of my frustration with this as it seems the more I read the more I am learning that Vectorworks does not care to fix this problem. Literally the only reason I bought this program was to draw a plot and import it into my 3D program and that does not work. You guys say "try checking it in Vision" but you do not include this program and just want more money...I'm ready to ask for my money back because nobody can help me fix the issue. I find it completely unexceptionable to pay thousands of dollars for a program and 2 months later I still can not use it for what it was bought for. There is no real tech support for the issue. You have numerous other users complaining of the same issue. I have met now more than 15 people through other online inquires all having the same issue and have given up! How is this OK?? I have a colleague that has let me know the only way they can fix it is by importing into 3DS Max and inverting Normals in there. That is not acceptable to need to use another program like this costing more money and time. I downloaded the program. I has no real explanation how to use it. Would you like to since I have no wasted another 2 hours trying to fix this problem? I import my black image that is the image for the stage deck. In the normal tab is makes a multi colored image I saved. In VW for my texture- It is set to image, the black image. The bump is set to image, to colored normal image made in crazy bump. Still NO CHANGE in the exported file. Any ideas? Am I correctly inverting the normals in crazy bump? WHY IS THERE NO WAY TO FIX THIS IN VECTORWORKS???? This is the problem I am having. The stage does have a texture but it is facing the wrong way. Looking from above you see through the stage. Looking up from below you see the black surface you should see from the top. @rDesign have you found any work around that fixes the problem? THE STAGE TOP IS LOOKING DOWN, NOT UP. I AM NOT UNDERSTANDING HOW THE IMAGE IS EFFECTING THE SURFACE DIRECTION. I would better understand if I was having so many problems because this was a custom model or something I imported. But the fact is it's the simple stage tool built into the program and you guys can't even get that working right. Hours of trying inverting images has led to nothing but more frustration so far. So far every free hour has been spent trying to get this working instead of enjoying learning my new software and working on designing projects. It has left a very bad taste in my mouth about the whole Vectorworks experience.
  4. Good evening Jesse, I tried inverting the bump shader. It appears to have no effect. There are a few settings however, maybe one of those is wrong. When it ask for the source image I used the option to use same as texture. I then inverted it. I played around for about an hour with different options but never saw any changes in the render or in MA3D. I also dabbled with Reflectivity and Transparency with using the image, same as texture. No luck with the settings tried with those as well. Any thoughts? I was excited this was going to solve it but we're not quite there yet. Thanks for your help and have a great evening. Thanks, Anthony Wayne
  5. Good evening, Starting with some good news, half of the issue is fixed and half is closer. Please see new attachments and I will explain my findings. Changing the color shader to an image and turning off all other settings worked for the LED wall. It now is displaying the same and correctly in both VW2020 and MA3D. YAY For the stage deck the texture is there...but inverted. If you see my screen shot, looking from normal top it as though we are seeing from the bottom. Looking from below I see the texture I should see on top. Why is this flipping and more importantly how can I fix it? I see the main stage from underneath with black and the lonely deck with red. This is all correct, now how to I flip it? Does this have to do with flipping the normal of the object?? (I don't know what this is, only heard it mentioned in talk) I really appreciate your help in figuring this out. Thanks, Anthony Wayne
  6. Hello, I originally posted this on another forum and it was suggested I would get more help here. I am using MA2/MA3D, version 3.8, not MA3 for this project. I am using VW2020 SP 2.1 just updated this morning from 2.0. I have worked a long time in MA3D, and now trying to make the change to VW2020 hasn't been the easiest. I want to be able to import into MA3D what I see in VW2020, and so far, that has not been simple at all. I am having issues exporting from Vectorworks 2020 to MA3D. The problem as I understand it from talking to people is the "normals" are flipped on the model? Models are not showing the same exterior. Here is what happens: I export the model as 3ds, include textures. I have tied as jpeg and png, neither change the results. In the Open Gl render in vw2020 you see the stage complete. When I import it into MA3D, the surfaces of the items are translucent. Everyone I have asked says it has to do with the normals being flipped but have no idea how to fix it. The picture I attached is a file I started just trying to learn how to use the program. I added a basic stage from the stage tool. I added a basic LED Wall from the tool in the events tab. Both of these are simple items that are internal to the program, and I would think have nothing special about them. When I click on the the stage deck and 3D options, each piece is set to default "Black" They do not have a texture assigned. When viewed in Open GL in VW2020 they display correctly. Once exported, they display with no stage top. For the LED Wall, it has a texture of a picture I imported and made of the video map. I was not sure how to get the LED wall to "display" the map without making it a texture. Is there a way to assign the image directly to the surface? I have included an image of what is happening as an example. Left side is Open GL in 2020. Right side is how it imports into MA3D. Any help or ideas would be really appreciated. Thanks, Anthony Wayne
  7. Good morning, Thanks for your feedback. I will try posting on the rendering forum as I do not use Vision. To answer your questions, I am using MA2/MA3D, version 3.8, not MA3 for this project. I am using VW2020 SP 2.1 just updated this morning from 2.0. I have worked a long time in MA3D, and now trying to make the change to VW2020 hasn't been the easiest. I want to be able to import into MA3D what I see in VW2020, and so far, that has not been simple at all. The picture I attached is a file I started just trying to learn how to use the program. I added a basic stage from the stage tool. I added a basic LED Wall from the tool in the events tab. Both of these are simple items that are internal to the program, and I would think have nothing special about them. When I click on the the stage deck and 3D options, each piece is set to default "Black" They do not have a texture assigned. When viewed in Open GL in VW2020 they display correctly. Once exported, they display with no stage top. For the LED Wall, it has a texture of a picture I imported and made of the video map. I was not sure how to get the LED wall to "display" the map without making it a texture. Is there a way to assign the image directly to the surface? Thanks, Anthony
  8. Hello, I am having issues exporting from Vectorworks 2020 to MA3D. The problem as I understand it from talking to people is the "normals" are flipped on the model? Here is what happens: I export the model as 3ds, include textures. I have tied as jpeg and png, neither change the results. In the Open Gl render in vw2020 you see the stage complete. When I import it into MA3D, the surfaces of the items are translucent. Everyone I have asked says it has to do with the normals being flipped but have no idea how to fix it. This is keeping me from using vw for drawing shows if I can not import them into the render software. I have included an image of what is happening as an example. Left side is Open GL in 2020. Right side is how it imports into MA3D. Any help or ideas would be really appreciated. Thanks, Anthony Wayne

 

7150 Riverwood Drive, Columbia, Maryland 21046, USA   |   Contact Us:   410-290-5114

 

© 2018 Vectorworks, Inc. All Rights Reserved. Vectorworks, Inc. is part of the Nemetschek Group.

×
×
  • Create New...